Život za život

12. 8. 2017 11:01
Rubrika: Nezařazené

Ewa pocházela z polské Lodže. V Lodži potkala stejně starého Kamila ze čtyři sta kilometrů vzdálených Dominikovic u Krakova, kterého si v roce 2014 vzala za muže, po ukončení školy se za ním přestěhovala a na podzim loňského roku otěhotněla. Na začátku těhotenství začalo být Ewě špatně. To je poměrně normální jev, ale Ewiny obtíže normální nebyly - začínala ztrácet rovnováhu, měla problémy s řečí.

Ve dvanáctém týdnu těhotenství Ewa putovala do na porodnicko-gynekologické oddělení místní nemocnice. Podstoupila několik vyšetření na neurologii, lékaři však pouze konstatovali, že její organismus špatně snáší těhotenství a poslali ji domů. Tam se Ewa zhroutila. Manžel ji odvezl zpátky do nemocnice, kde donutil personál, aby ženě na místě provedli magnetickou rezonanci. Po vyšetření lékař diagnostikoval nádor na mozku, konkrétně maligní meduloblastom metastázovaný do páteře.

Začaly zmatky. Ještě téhož dne Ewa podstoupila osmihodinovou operaci. Jako jediná možná léčba byla stanovena radioterapie hlavy a páteře, která by však s jistotou usmrtila nenarozený plod. Ewě byla proto nabídnuta interrupce ze zdravotní indikace, kterou ale podstoupit odmítla. Chtěla dítě donosit alespoň do doby, než bude schopné samo žít mimo její tělo. V průběhu těhotenství se mohla spolehnout jen na alternativní léčebné postupy neohrožující život dítěte, na tišící léky a především na manžela Kamila. 

Výsledek obrázku pro ciasta dla ewy przybylo

Ten byl Ewě po celou dobu největší oporou. Jakmile se dozvěděl, že polští lékaři nedávají žádnou šanci přežití Ewy i dítěte, začal pátrat po možnostech léčby v zahraničí. Většinu těhotenství Ewa trávila na specializovaných klinikách v Mnichově a v Řezně, kde lékaři při další operaci odstranili nádor v páteři a rozhodli se zahájit chemoterapii, kterou jejich polské protějšky nedoporučovaly. Další vývoj jim dal za pravdu, chemoterapie Ewu velmi vyčerpala a musela být kvůli komplikacím předčasně ukončena. 

Náklady na zahraniční léčbu vysoce převyšovaly možnosti manželů, Kamil se proto pustil do shánění peněz. Spustil internetovou sbírku, jejímž prostřednictvím se vybralo v přepočtu asi osm set tisíc korun, oslovil neziskové organizace i místní noviny, které od té doby o Ewině případu pravidelně informovaly. Činili se i sousedé z vesnice - pekli „cukroví pro Ewu“, které četní dobrovolníci nabízeli před kostely. Do akce se zapojily i děti z místní základní školy. Zákusky prodávaly o přestávkách spolužákům a učitelům. 

Kamil odešel ze zaměstnání a plně se oddal péči o nemocnou Ewu. „Kdyby nebylo mého muže, který všechen svůj čas věnuje jen péči o mě, shání léky, jídlo, tlumočníky, obstarává sbírky, vyšetření, dopravu, byla bych zcela odkázána na odborníky v Polsku, od kterých jsem slyšela jen to, že nevědí co dál, že nejsou žádné šance...,“ napsala Ewa v únoru na svůj profil na sociální síti. 

Blížil se termín porodu, který měl být vyvolán předčasně. Ewa se alespoň na poslední chvíli v posteli probírala nashromážděnými oblečky. „Když jsme se dozvěděli o těhotenství, měli jsme před očima obraz - zrekonstruované bydlení, pěkný pokojíček pro malé, plánovali jsme koupit psa, ovčáka, aby mělo odmala věrného společníka. Teď jsme takovým představám velmi vzdálení, chceme jen naději na dlouhý společný život ve třech,“ psal Kamil. 

Malý Ragnar přišel na svět císařským řezem 24. dubna 2017. Vážil 1480 gramů a putoval do inkubátoru. Ewě mohla být konečně provedena některá vyšetření, která se v těhotenství neprovádí, a zahájena nejvhodnější léčba. Bylo však už pozdě. Jistou naději nabízela jen protonová terapie, kterou Ewa podstupovala od června. Její boj skončil v úterý 8. srpna, kdy zákeřné chorobě podlehla. Bylo jí pětadvacet let.

Výsledek obrázku pro ciasta dla ewy przybylo

Zobrazeno 6589×

Komentáře

Petr Steinbauer (PetrST)

Tento příběh Kamila a Ewy, příběh Chiary a Enrica Petrillových mě neustále přivádí k otázkám: "Co tím Bůh chtěl říct? Je Bůh vůbec dobrý? Proč nezasáhl?". Osobně má Kamil můj velký obdiv.

Sám se bojím toho, že by mě potkala podobná situace a nejvíce se bojím se bezmoci....

dromedar

"Nic převratného," řekly by prababičky. Mladých ženských, co umřely na komplikace v těhotenství, jsou všude plné hřbitovy.

zasebepp

Ja chapu, ze jste tak trochu socialne dementni, ale ty zeny obvykle nemely na vyber. Gianna Molla, Chiara Petrillo nebo Ewa Przybylo mely moznost minimalne zvysit svoje sance na preziti, kdyby obetovaly dite.

Petr Steinbauer (PetrST)

@zasebepp: - Mám dojem, že tvůj kompliment "Ja chapu, ze jste tak trochu socialne dementni" není na místě, neboť jsem nepsal nic o tom, že by ty Chiara a Ewa měly obětovat své děti.
- Svým komentářem jsem se pozastavoval nad tím, jak je možné, že takové situace se dějí za Božího vědomi. Od toho byly ty otázky, které jsem napsal ("Co tím Bůh chtěl říct? Je Bůh vůbec dobrý? Proč nezasáhl?").
- Dále jsem vyjádřil svůj velký obdiv Ewině manželovi Kamilovi ("Osobně má Kamil můj velký obdiv.").
- Pak jsem dal najevo, kdyby taková situace postihla mne a mou budoucí manželku ("Sám se bojím toho, že by mě potkala podobná situace..").
- A nakonec jsem dal najevo, že se bojím bezmoci, která v té chvíli přijde ("...a nejvíce se bojím se bezmoci....").
- Nikde jsem nenavrhoval obětování dětí.

dromedar

@zasebepp Za blbce se (ovšem, podobně jako drtivá většina blbců) nepovažuji.

Je neobětovat dítě pro záchranu vlastního života je pro (1.) matku a (2.) křesťanku hrdinství? Já se zpupně domnívám, že nikoli.

dromedar

@PetrST Buďte v klidu, reakce autorky patřila mně.

Petr Steinbauer (PetrST)

@dromedar: Měl jsem za to, že reakce patří nám oběma.

zasebepp

Reakce v zadnem pripade nepatrila Petrovi.

zasebepp

Nejste blbec. Jste velmi inteligentni. Jen asocial. Ale kazdej jsme nejakej.

zirafa

Hlásím se k asociálům.

zasebepp

Máte pravdu, je to zpupné. A je zřejmé, že jste jako starý mládenec nad takovými etickými dilematy nikdy ani nepřemýšlel.
Ad z titulu matky: Kdo podle Vás nejvíc chodí v Česku na potraty? Ne, nejsou to dívčiny v telecích letech, ale vdané ženy, matky 1-2 dětí. Prostě už další děti nechtějí, nechtějí zase být těhotné, měnit plíny, vzdát se letní dovolené nebo nového auta. To nejsou matky? Jistěže jsou. Ve stejné době, v níž se Ewa rozhodla dát přednost životu dítěte, řešilo Polsko případ písničkářky Natalie Przybyszová, která nazpívala píseň o svém umělém potratu. Ten podstoupila na Slovensku poté, co se jí potratit polykáním pilulek na vředy. Jako důvod zajištěná matka dvou dětí, žijící s partnerem, uvedla, že její byt má pouze šedesát metrů čtverečních a nechce se jí stěhovat.

zasebepp

Ad z titulu křesťanky: No... mám-li mluvit za sebe, tak přestože se za křesťanku považuju a pro-life stanoviska dost ctím a vím, že bych se postarala o dítě prakticky v jakékoliv situaci... tak musím říct, že si vůbec nejsem jistá, jak bych se zachovala tváří v tvář takovému rozhodování. Zvlášť při představě, že bych doma už nějaké děti měla. Doufám, že bych se zachovala správně, ale ruku do ohně bych za to (na rozdíl od toho, že bych si nechala dítě, které bych teď někde počala, i když by mi zpřeházelo životní plány) nedala. Asi nejsem křesťanka. A Gianna Molla nebo Chiara Petrillová jsou na oltář vynášeny zbytečně. Neudělaly nic mimořádného.

dromedar

@zasebepp "A je zřejmé, že ..." Tady se vaše oblast evidence rozpíná do území objektivních nepravd.

(Doufám, že teď vypadám jako ještě mnohem větší monstrum.)

"A Gianna Molla nebo Chiara Petrillová jsou na oltář vynášeny" na můj vkus především moc brzy (ještě za života pana manžela? seriously?) a moc rychle za sebou.

zasebepp

O tom s Vámi vlastně ani nepolemizuju. Počínaje Janem Pavlem II., beatifikace se transformuje v takový... jak to tak říct, podíl na výstavbě? Polemizuju s Vámi o tom, že na tom není nic mimořádného. Obětovat se pro jiného na úrovni života je vždycky mimořádné.

dromedar

"O tom s Vámi vlastně ani nepolemizuju." Však já vím. Jenom jsem chtěl, aby nezůstalo utajeno, že za mou úvodní jedovatostí ve skutečnosti bylo něco jiného než to, co se stalo jádrem následného sporu. Ten tímto prohlašuji za prohraný.

zasebepp

Ok, nechme toho. Hezký den.

MartinM

výborný postup zdravotního krizového managenentu. pouze alternativní lečba, žádná radioterapie, chemoterapie, ta nastoupí po porodu, pokud možno časném., nebo interrupci ze zdravotní indikace, pokud by se pro ni těhotná maminka rozhodla. V současné době si myslím, že vše proběhlo tak, jak mělo dobře. Je zde nadějně zdravé dítě a otec.

Petr Steinbauer (PetrST)

Kurde, to je zase debata... A pak že Signály.cz nežijí :D

kacarovi3

Když se potlačí bezohlednost,sobeckost a rozhoduje se s láskou,vždy je dobrý konec.I smrt je čestná a u Boha ceněna.

Zobrazit 19 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková